Sveriges Nyheter idag 19/12/2018

شعار صوت السويد
شعار صوت السويد
ستوكهولم - صوت السويد/

Misstänkt bomb var attrapp

Den misstänkta bomben som gjorde att ett stort område i centrala Göteborg spärrades på torsdagen av var en ofarlig attrapp, rapporterar lokala medier.
Föremålet hittades i en påse som hängde på dörren till Nationella sekretariatet för genusforskning, som är en del av Göteborgs universitet. Den och flera andra byggnader i området utrymdes i väntan på att nationella bombgruppen skulle oskadliggöra den misstänkta bomben.
Nu visar det sig att det handlade om ett ofarligt föremål. Polisen rubricerar händelsen som grovt olaga hot.
– Det var en attrapp som såg ut som ett farligt föremål, säger polisens presstalesperson Hans Lippens till Göteborgs-Posten.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Svenska sjukhus klarar katastrof

Svenska sjukhus är förberedda för att klara omedelbara kriser, som till exempel en större olycka eller ett terrordåd, enligt Socialstyrelsen. I en analys konstateras att sjukvården i allmänhet snabbt kan styra resurser dit det behövs.
“Vid de flesta tillfällen har omhändertagandet av patienter fungerat väl trots utmanande omständigheter, som vid bussolyckan i Sveg och terrordådet på Drottninggatan”, säger Patrik Hidefjäll, utredare vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Däremot brister kapaciteten när det gäller vårdens utmaningar på längre sikt, som exempelvis bristen på vårdplatser. Här måste behov och kapacitet matchas bättre, enligt Socialstyrelsen.
“Brandkårsutryckningar för att klara den dagliga verksamheten är inte hållbart, varken för personal eller patienter”, säger Patrik Hidefjäll.

EU:s plastförbud snart i hamn

EU:s medlemsländer har nått en provisorisk överenskommelse med EU-kommissionen och EU-parlamentet om att förbjuda bland annat plastbestick, plasttallrikar, sugrör och matförpackningar vissa sorters plaster, framgår av ett pressmeddelande.
Nu återstår endast formella godkännanden från parlamentet och medlemsländerna innan det nya plastförbudet antas.
Om allt går som väntat kan åtgärderna mot engångsplasten börja gälla redan från år 2021

Tyst minut i hela landet för avliden polis

Flaggan vajar på halv stång utanför polishuset i Malmö och poliser i hela landet håller en tyst minut för polismannen som omkom i en trafikolycka på tisdagen.
Två personer är efterlysta efter händelsen.
Vita plastblommor står på borden när polischefer samlas för att hålla pressträff om förlusten inom kåren. Polismannen som omkom var i 45-årsåldern och hade jobbat i yrket under många år. Han beskrivs som oerhört duktig, erfaren och omtyckt.
– Och mycket, mycket saknad såklart. Med ett stort antal år i tjänst, säger Erik Jansåker, chef för lokalpolisområde Malmö söder, vid en pressträffen.
Olyckan inträffade i samband med en utryckning i Malmö på tisdagskvällen.
– Vid 20.30-tiden var en polispatrull på utryckning. Det sker en olycka där de krockar och en av personerna avlider. Den andre förs till sjukhus, säger Erik Jansåker.
Nära olycksplatsen anträffas ett fordon och två personer är efterlysta. En förundersökning har inletts och båda fordonen har tagits i beslag. Polisen som skadades är mörbultad, men mår efter omständigheterna väl.
– I dag går våra tankar till kollegans närmast anhöriga och till våra kollegor, säger Anders Wiberg, kanslichef i polisområde Malmö, vid en pressträff.
Vad de två eftersökta personerna misstänks för vill poliserna på plats inte kommentera. Inte heller vad det var för typ av utryckning i samband med olyckan.
– Det överlåter vi till dem som har hand om förundersökningen, att svara på frågor kring utredningen i ärendet, säger Erik Jansåker.
Polisen betonar att man vill låta utredningen få ha sin gång.
– Vi ska vara försiktiga i det här läget och låta utredningen ha sin gång, och sedan komma fram till händelseförloppet och de här personernas inblandning, säger Jarl Holmström, biträdande polisregionchef.
Polisförbundets ordförande tar emot beskedet om dödsolyckan i Malmö med bestörtning.
– Polisyrket är ett utsatt yrke på många sätt och vis, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till TT.
Varenda polis kan sätta sig in i en sådan situation, framhåller hon.
– Det är oerhört sorligt att ta emot ett sådant här besked. Det är en familjemedlem, en kollega, en vän som inte kommer hem mer.
Klockan 12 i dag kommer Malmöpoliser i yttre tjänst att samlas för en tyst minut på Drottningtorget i Malmö. Även på andra håll runtom i landet kommer poliser att hålla tyst minut.
“I en situation som denna är det viktigt att finnas till för varandra, ta hand om varandra och trösta varandra så gott det går”, säger Malmös polisområdeschef Stefan Sintéus i ett uttalande på polisens sajt.
– Övriga regionen stödjer Malmö så att verksamheten i Malmö kan fortgå såsom det behövs, säger biträdande regionpolischef Jarl Holmström.
Under kvällen samlades kollegor till de båda poliserna på Rosengårds polisstation.
– Kollegorna upplever sorg, det är en känd och aktad kollega som gått bort. Så det är klart att mjuka värden kommer upp till ytan. Men vi har flyttat resurser för att kunna hantera andra saker som fortgår, säger Anders Wiberg.

Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Editor

Karem Ramzy

Karem.Ramzy@outlook.com

....المزيد هذه الأخبار وعشرات الأخبار الأخري تجدونها على موقع صوت السويد من ستوكهولم  

ضع ايميلك هنا:

Delivered by FeedBurner

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .

اضغط هنا للعودة للصفحة الرئيسية

You may also like...

error: Content is protected !!