Sveriges Nyheter idag 13/12/2018

شعار صوت السويد
شعار صوت السويد
ستوكهولم - صوت السويد/

Sveriges Nyheter:  

Alla kommunordförande i Västernorrland är män

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Från och med nästa år kommer samtliga sju kommuner i Västernorrlands län att ledas av män, rapporterar P4 Västernorrland.
Och av Västernorrlands alla kommunfullmäktige samt landstings- och regionfullmäktige är det bara två kommuner som någonsin haft kvinnlig majoritet.
Enligt Sofi Blombäck, statsvetare på Mittuniversitetet, är detta en spegling av hur det ser ut i resten av Sverige – vi har en internationellt sett en hög andel kvinnor inom politiken, men med hög andel menar vi nästan 50 procent.

 • Man tänker ofta att 40-60 någonstans, där är det okej. Men av någon anledning så är det väldigt ofta strax under 50 procent kvinnor och strax över 50 procent män, säger Sofi Blombäck.
 • Det är inte heller så underligt att det blir så rent matematiskt med tanke på hur partierna sätter ihop sina valsedlar, säger hon.

Ingen gripen för skjutning i Fittja

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för att ha skjutit en man i benet i Fittja, sydväst om Stockholm.
Flera personer hörde skottliknande smällar och larmade polisen vid 21.45 på onsdagen. När polisen kom till den misstänkta brottsplatsen hittades en man med skottskada i benet.
Den skadade mannen fördes till sjukhus, dit en polispatrull följde med för att prata med honom.
Händelsen rubriceras som försök till mord.

Arbetslösheten fortsätter att minska

Arbetslösheten i Sverige gick fortsatt nedåt i november, sett till hur många som är inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen.
I slutet av november var 339 000 personer inskrivna som arbetslösa, drygt 22 000 färre än samma månad 2017, meddelar Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.
Trots att antalet inskrivna som arbetslösa minskar i samma takt för inrikes födda som för utrikes födda är skillnaden i arbetslöshetsnivå fortfarande stor. Den senaste månaden låg arbetslösheten på 3,6 procent för inrikes födda och 19,9 procent för utrikes födda.
Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, säger att prognosen visar en fortsatt stor efterfrågan på arbetskraft men att många arbetssökande saknar den utbildning som efterfrågas.
“Därför behöver vi satsa mer på utbildning, men även subventionerade anställningar”, säger hon i pressmeddelandet.

Rekordnivåer: Fler svenskar fetare än någonsin

Aldrig tidigare upplever så många svenskar att de lider av återkommande besvär av oro, ängslan och ångest. Detta samtidigt som stillasittandet ökar och fetman når nya rekordnivåer.
Överlag, ska det dock sägas, så upplever de flesta svenskar att de har en god hälsa. I den stora folkhälsoenkät som Folkhälsomyndigheten nu presenterar anger fler än sju av tio svenskar att de har “ett gott allmäntillstånd”. Rökningen fortsätter att minska och allt färre ungdomar anger att de har ett riskbruk av alkohol.
Förändringarna jämfört med föregående års undersökning är små. Men enligt Malin Kark, utredare på myndigheten, finns det ändå vissa oroväckande trender, framför allt om man jämför med den första undersökningen som kom 2004.

 • Det man kan se är att allt fler upplever psykisk ohälsa, framför allt yngre kvinnor, säger Malin Kark.

Andelen svenskar av båda könen som 2018 anger lätta eller svåra besvär av ängslan, oro eller ångest är 39 procent, vilket ska jämföras med 34 procent år 2004.

Men bland kvinnor i åldersgruppen 16-29 år anger hela 65 procent att de lider av dessa besvär.

 • Det stämmer överens med andra undersökningar, att den psykiska ohälsan ökat, framför allt bland de yngre åldersgrupperna och att unga kvinnor är särskilt drabbade. Det finns också andra indikatorer på den psykiska hälsan i enkäten – som frågor kring trötthet, sömn och stress – som går i samma riktning, säger Malin Kark.
  Nyligen rapporterade TT om alarmerande resultat som visar att stillasittandet ökar och att varannan svensk har farligt dålig kondition. Enkätsvaren från Folkhälsomyndighetens undersökning bekräftar detta såtillvida att den visar att fetman ökar till nya rekordnivåer. Aldrig tidigare har så många svenskar uppgett att de lider av fetma.
 • Fetman ökar i alla åldersgrupper och bland både kvinnor och män. I årets undersökning angav 16 procent att de är feta, vilket är en ökning med en procentenhet sedan förra året. År 2004 var motsvarande siffra 12 procent, och om man tittar 30 år tillbaka, då endast fem procent uppgav att de var feta, så är trenden tydlig, säger Malin Kark.
  Utöver detta visar undersökningen att rökningen fortsätter att minska. Sedan föregående års undersökning har rökningen minskat med ett par procentenheter. I dag uppger sju procent av befolkningen att de röker varje dag. Den visar också att riskbruk av alkohol minskar, men bara bland yngre personer. Bland äldre ökar den.
  Enkäten visar också att det finns en stor skillnad mellan hög- och lågutbildade. Personer med endast förgymnasial utbildning anger i allmänhet sämre hälsa. Förekomsten av rökning är också högre.
  I den aktuella enkäten har Folkhälsomyndigheten frågat ett nationellt urval av 40 000 svenskar i åldrarna 16-84 år om hur de mår. Svarsfrekvensen var 42 procent.
 • Sedan använder vi så kallade kalibreringsvikter för att jämna ut materialet så att det blir jämförbart med befolkningsdata, säger Malin Kark.

Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Editor

Karem Ramzy

Karem.Ramzy@outlook.com....المزيد هذه الأخبار وعشرات الأخبار الأخري تجدونها على موقع صوت السويد من ستوكهولم  

ضع ايميلك هنا:

Delivered by FeedBurner

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .

اضغط هنا للعودة للصفحة الرئيسية

You may also like...

error: Content is protected !!