Sveriges Nyheter idag 12/12/2018

شعار صوت السويد
شعار صوت السويد
ستوكهولم - صوت السويد/


Sveriges Nyheter:  

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Extraval rycker närmare

När riksdagen på fredag röstar om Stefan Löfven (S) som statsminister tas ytterligare ett steg mot extraval.
Talmannen Andreas Norlén utesluter inte ännu en statsministeromröstning före jul.
Som väntat föreslog talmannen att riksdagen ska få rösta om S-ledaren som statsminister. Men Centern och Liberalerna har redan meddelat att de tänker rösta nej sedan försöken att få till ett blocköverskridande samarbete misslyckats. Därmed ser Stefan Löfven och hans rödgröna regering ut att få mer än hälften av rösterna mot sig, och Löfven väljer själv att inte ens närvara i riksdagen.
Enligt hans pressekreterare stannar han på EU-toppmötet i Bryssel.
Om – eller snarare när – Löfven röstas ned kommer talmannen att ha nya samtal med partiledarna för att se vad som är en rimlig väg framåt. Han kommer då att ha avverkat två av fyra möjliga försök innan han måste utlysa extraval. Något han anser vore ett misslyckande.

 • Det är viktigt att vi försöker samla oss för att hitta en lösning, säger Andreas Norlén.
  Han tror att förtroendet för politiken kan skadas av den utdragna regeringsprocessen, men ännu mer om det blir extraval.
 • Jag tror att det finns den typen av reaktioner bland allmänheten. Jag tycker att man också ser det i vissa opinionsmätningar, säger Norlén.
 • Det illustrerar att det är viktigt att vi alla i den här processen gör allt vi kan för att Sverige ska få en ny regering.
  Tidigare har riksdagen röstat nej till Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister. Och det finns inget som hindrar att han föreslås igen, enligt Norlén. Talmannen utesluter inte heller att det kan bli ytterligare en statsministeromröstning före jul.
  Andreas Norlén medger att den partiledare som föreslås i en eventuell fjärde och sista statsministeromröstning kan ha en fördel.
 • Om det blir en fjärde omröstning så är det antingen den personen som blir vald eller också blir det extraval, säger Norlén.
 • Det gör naturligtvis att jag måste fundera väldigt noga om det här skulle drivas till en fjärde omröstning. Vi har ju ännu inte genomfört den andra än, men om det skulle drivas dit så måste jag väldigt noga överväga vem den kandidaten skulle vara.
  På frågan om hur dagens budgetbeslut påverkar regeringsbildningen framöver svarar Norlén:
 • Det är en komplikation.
  Han kommer i sina samtal med partiledarna efter fredagens omröstning att fråga dem hur de ser på budgetutfallet i förhållande till regeringsbildningen.
  S-ledaren Stefan Löfven var inte med på pressträffen där Norlén föreslog honom som statsminister. I en skriftlig kommentar till TT skriver Löfven att han accepterar att nomineras.
  “Jag beklagar att de besked som de andra riksdagspartierna hittills har gett innebär att talmannens förslag inte heller den här gången ser ut att gå igenom. Men det är viktigt att processen går vidare så att Sverige så snart som möjligt kan få en regering på plats”, skriver han.

Hovrätten dömer man från ”bra familj” – ändrar skandaldom

Solna tingsrätt friade en man från kvinnomisshandel, bland annat för att ”hans familj verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes”. Domen möttes av stark kritik, och nu döms han av hovrätten till fängelse.
Mannen stod åtalad för misshandel av en kvinna han hade haft en relation med. Men i februari friades han av Solna tingsrätt. I domen gick bland annat att läsa att: ”Hennes motiv till att göra dessa beskyllningar mot NN kan vara att hon utnyttjat hans kärlek till henne och hans ”dumhet” för att kunna ta över hans lägenhet. Det är inte ovanligt att kvinnor felaktigt hävdar att de blivit misshandlade och hotade och på så sätt låtsas att de är i behov av ett skyddat boende för att få en lägenhet”.
Domen möttes av stark kritik
Dessutom skrev rätten att ”NN:s familj verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan”.
Domen möttes av stark kritik och överklagades, vilket Metro berättat om tidigare.
Nu gör hovrätten en helt annan bedömning än Solna tingsrätt och dömer mannen för misshandeln till tre månaders fängelse. Han ska dessutom betala skadestånd till kvinnan om 14 400 kronor.
Hovrätten sätter stor tilltro till kvinnans berättelse och skriver i domen att ”den har utan tvekan varit klar, lång och detaljrik samt innehållit uppgifter om olika intryck och upplevelser som framstår som självupplevda”.
Nämndemän fick sparken
I väntan på hovrättens dom har mannen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visade att mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning.
Domaren och en nämndeman vid Solna tingsrätt ville fälla mannen. Men eftersom två nämndemän vill fria honom blev det så. De två nämndemännen som friade mannen fick sedan sparken.

Ärkebiskopen bojkottar Akademiens sammankomst

Ärkebiskop Antje Jackelén kommer inte att delta i Svenska Akademiens högtidssammankomst på Börshuset den 20 december, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.
Orsaken är det senaste årets händelser.
“Efter allt som varit och utifrån hur Akademien och några ledamöter har profilerat sig kan jag inte uttrycka min solidaritet genom att delta som tidigare år”, skriver Jackelén till SVT.
“Med detta sagt vill jag också uttrycka min förväntan och mitt hopp om att Svenska Akademien åter kan bli det som Sverige har stort behov av: en akademi som med snille och smak på nytt blir en ledande kraft för bildning och kultur”, fortsätter hon.
Högtidssammankomsten avslutar varje år Svenska Akademiens arbetsår. Kungafamiljen och cirka 500 särskilt inbjudna gäster deltar och programmet följer i stort de anvisningar som Gustaf III en gång utfärdade.
På sammankomsten tar också nyinvalda ledamöter sitt inträde.

Döms för medhjälp till Östbergamord

“En ren avrättning”, enligt tingsrättens ordförande Fredrik Nydén.
Trots att det inte går att bevisa den 35-årige mannen utförde mordet döms han till 12 års fängelse för medhjälp till mord och tre mordförsök i ett garage i Östberga.
Han åtalades för mord och mordförsök, med medhjälp som alternativ gärningsbeskrivning. Nu döms den 35-årige mannen till 12 års fängelse efter en dödskjutning i ett garage i Östberga i Stockholm i augusti förra året.
Tre vuxna och ett barn satt i en bil på väg att parkera i garaget när de blev beskjutna med automatvapen. Två av männen träffades och en av dem, en 21-årig man, skadades så svårt att han senare avled.
“Tingsrätten anser att straffvärdet för den som utfört gärningen ligger på livstids fängelse. Det har varit fråga om en ren avrättning där ytterligare personer utsatts för direkt livsfara”, säger rådmannen Fredrik Nydén i ett pressmeddelande.
Tingsrätten konstaterar emellertid att 35-åringens inblandning i händelsen ligger en tid före skjutningen och att det inte är bevisat att han var direkt inblandad i dödsskjutningen.
“Straffvärdet för hans brott är därför inte lika högt”, säger Fredrik Nydén.
Enligt stämningsansökan sköts den avlidne mannen med tio skott mot huvudet och kroppen. Den andre mannen träffades i benet.
Innan morden ägde rum ska 35-åringen ha kartlagt och spanat efter offren och sett ut en lämplig plats för attacken. Han ska ha planerat sin flyktväg och införskaffat bensin för att antända den bil han använde.
“Det faktum att 35-åringen haft tillgång till och disponerat bilen dagarna innan skjutningen är naturligtvis försvårande. Det gör dock inte att det måste ha varit han som använde bilen den dagen. De dna-spår som säkrats är heller inte sådana att de måste ha avsatts av den som höll i vapnet”, säger Fredrik Nydén vidare i pressmeddelandet.
Den åtalade mannen förnekar inblandning i mordet och mordförsöket.

Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Editor

Karem Ramzy

Karem.Ramzy@outlook.com....المزيد هذه الأخبار وعشرات الأخبار الأخري تجدونها على موقع صوت السويد من ستوكهولم  

ضع ايميلك هنا:

Delivered by FeedBurner

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .

اضغط هنا للعودة للصفحة الرئيسية

You may also like...

error: Content is protected !!