Sveriges Nyheter idag 11/12/2018

شعار صوت السويد
شعار صوت السويد
ستوكهولم - صوت السويد/Sveriges Nyheter:

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

5 frågor om regeringskaoset: “Man börjar ju undra vad som pågår”

Känner du dig som ett stort frågetecken när det kommer till regeringsförhandlingarna? Du är inte ensam. Efter Lööfs besked om att C kommer att rösta ner övergångsregeringens budget undrar även statsvetarna vad som pågår. “Som det ser ut nu är det ett sammanbrott.”, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.
Kommer det nya året bjuda på ett extraval? Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, och Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högkola, reder ut regeringsfrågan för Metros läsare – men en hel del frågetecken kvarstår.
Blev du förvånad av beskeden på måndagen?
Jonas Hinnfors: – Ja, jag blev faktiskt förvånad. Det var ändå så mycket som tydde på att de skulle göra upp. Socialdemokraterna har ett stort intresse av att bryta alliansen, och Centern av att sakpolitiskt dra S mot en liberalare riktning. Det fanns mycket starka skäl för båda parter, men de kanske står ideologiskt för långt från varandra. Det var väldigt kort tid med jättestora frågor, och det är en faktor som är svår att klara av. Båda partierna kan även oroa sig för väljarflykt.
Marja Lemne: – Ja, jag blev förvånad. Jag hade faktiskt trott att vi skulle få en regering. Man börjar ju undra vad som pågår – håller förhandlingarna fortfarande på? Utspelet från Annie Lööf var hårt, till skillnad från Stefan Löfvén som uppenbarligen är väldigt intresserad av att fortsätta med en förhandling. Eller är det från Centerpartiets sida ett försök att ta reträtten och istället stödja en Kristersson-regering? Är det helt enkelt så att både Lööf och Björklund har gått in hårdare än vad de har stöd för i partiet? Det här spelet börjar verka väldigt märkligt.
Vad tror du händer nu?
Jonas Hinnfors: – Jag vet inte. Det skulle kunna vara så att man kommer tillbaka till förhandlingsbordet, det är inte helt otroligt. Men nu kommer budgeterna och man förlorar tillfälle att förhandla i dem. Det kanske inte finns så många fler alternativ kvar än ett extraval.
Marja Lemne: – Jag har ingen aning. Det är möjligt att Löfvens uppdrag fortsätter – samtidigt kan man undra hur länge det ska pågå?
Vilken är den mest troliga regeringen framöver enligt dig?
Jonas Hinnfors: – Det finns egentligen ingen. Då är det ett extraval som får lösa det.
Marja Lemne: – Jag har ingen aning. Jag var ganska övertygad om att det skulle landa i en Löfven-regering stödd av de två borgerliga partierna.
Kan Centerns nej till Löfven bytas till ett ja tror du?
Jonas Hinnfors: – Det kan hända att Löfven lägger fram ytterligare något förhandlingsförslag. Men det går inte att veta helt enkelt. Som det ser ut nu är det ett sammanbrott.
Marja Lemne: – Det har uppstått ett nytt förhandlingsklimat som vi inte har sett tidigare i Sverige. Det är väldigt svårt för Löfven-sidan att plötsligt svänga i frågorna om centralt reglerade löner och så vidare. Det verkar faktiskt ganska låst.
Lööf har röstat ner Kristersson och sagt nej till Löfven. Hur kan förtroendet för henne påverkas av det?
Jonas Hinnfors: – Det är väldigt svårt att säga, men som vi vet har hon väldigt starkt stöd internt i alla fall.
Marja Lemne: – Man kan ju spekulera i om hon själv haft förhoppningar om att komma fram som den lysande kompromisskandidaten, men min bedömning till det är att hennes chans till det inte direkt har ökat genom de här processerna. Enligt en Novus-undersökning från i början av december har förtroendet för henne påverkats (från 33 procent till 26 procents stöd reds.anm). Man ska inte underskatta väljarna. Det kan bli svekdebatter för samtliga partier nu.

Person påbackad av traktor

En person har blivit påbackad av en traktor i Laxbäcken i Vilhelmina kommun.Personen är allvarligt skadad, säger Conny Sandström, räddningschef i beredskap, till Västerbottens-Kuriren.
Larmet om olyckan kom vid 18-tiden på måndagen. Personen har förts med ambulans till sjukhuset.
Vägen var avstängd under räddningsarbetet men öppnades sedan upp igen.

Tusk: EU kommer inte omförhandla brexit

Däremot kan EU vid veckans redan inplanerade toppmöte undersöka sätt för att hjälpa Storbritannien ratificera avtalet.
Det sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk efter beskedet att den brittiska regeringen senarelägger den planerade omröstningen i det brittiska parlamentet kring brexit-avtalet, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Vidare sade Donald Tusk att tiden är på väg att ta slut och att man vid toppmötet kommer att diskutera beredskapen för att scenario där Storbritannien lämnar EU utan ett avtal.
Europeiska rådet har planerat att träffas på torsdag och fredag.

Nya studien: Antisemitismen har ökat i Europa

90 procent av judarna i Europa uppger att antisemitismen har ökat de senaste fem åren, enligt en ny undersökning.
EU:s byrå för mänskliga rättigheter har på uppdrag av EU-kommissionen tagit fram den största enkätundersökningen någonsin i sitt slag.
Över 16 000 judar i tolv EU-länder, där majoriteten av Europas judar bor, fick svara på en enkät om antisemitism. De vittnar om trakasserier, hot, våld och förolämpningar i vardagen.
Antisemitismen har ökat i Sverige
Enligt studien har antisemitismen i Storbritannien, Tyskland och Sverige ökat mest bland de undersökta länderna, när det gäller hur många som svarat att antisemitismen är ett “väldigt stort” eller “ganska stort” problem.
Värst är det i Frankrike, där 95 procent av de tillfrågade upplevde att antisemitismen ökat de senaste fem åren. 88 procent vittnar i studien om vandalisering av judiska byggnader, begravningsplatser och institutioner. Hela 91 procent säger att de upplevt verbala hot på offentliga platser.
Lägst var det i Danmark där 56 procent uppgett att antisemitism var ett problem.
Få anmäler
Nio av tio uppger i studien att antisemitismen på sociala medier är värst. På andra plats kommer judehat på offentliga platser.
Av de 16 000 personer som tillfrågats i studien uppger en tredjedel att de utsatts för trakasserier det senaste året. Samtidigt är det få som anmäler. Hälften uppger att det är för att de är rädda för att bli utsatta för trakasserier och 40 procent eftersom de är rädda för att bli utsatta för våld.
En tredjedel berättar även att de inte vågar öppet visa att de är judar, samt att de undviker judiska inrättningar på grund av rädsla för att bli utsatta för trakasserier.

Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Editor

Rita Mohseny Rita.Mohseny@outlook.com
....المزيد هذه الأخبار وعشرات الأخبار الأخري تجدونها على موقع صوت السويد من ستوكهولم  

ضع ايميلك هنا:

Delivered by FeedBurner

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .

اضغط هنا للعودة للصفحة الرئيسية

You may also like...

error: Content is protected !!