Sveriges Nyheter idag 8/12/2018

ستوكهولم - صوت السويد/
Liberalernas partiråd i avgörande möte


Sveriges Nyheter:

Liberalernas ledning har skickat ut information om ett möte med partirådet på tisdag, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Partirådet, som är partiets högsta beslutande organ, måste kallas in för att klubba om Liberalerna ska säga ja eller lägga ned rösterna i en statsministeromröstning om Löfven.
Enligt Liberalerna pågår just nu budgetförhandlingar och resultatet av förhandlingarna kan påverka regeringsfrågan och hur partiet ställer sig när det gäller den kommande statsbudgeten.
En intensiv politisk vecka väntar. På måndag ska Stefan Löfven avrapportera till talman Andreas Norlén och då kan talmannen eventuellt ge besked om när riksdagen ska hålla nästa statsministeromröstning. Samtidigt ska riksdagen spika budgetramarna för nästa år, vilket inleds på måndag med omröstning i riksdagen på onsdag.

Skottlossning i centrala Malmö

Skottlossning har skett vid ett flerfamiljshus på Fridhemstorget i Malmö. När några personer skulle gå in i en port blev de beskjutna, men ingen skadades. Rutan i porten har flera skotthål.
Polisen utreder händelsen, som inträffade vid klockan 03.30 på lördagsmorgonen, som mordförsök. Det finns ingen gripen eller misstänkt.

لمشاهدة جميع فيديوهات السويد الهامة والجديدة على يوتيوب اضغط هنا

Göteborgs stad anställde åtalad som chef

En stadsdelsförvaltning i Göteborg anställde en mellanchef, men missade att mannen hade avskedats från en liknande tjänst i en annan kommun, misstänkt för att ha använt skattepengar till privata inköp, skriver Göteborgs-Posten.Vi pratade med hans tidigare chef och det var ju bara goda vitsord, säger Johannes Rämnegård, områdeschef i Västra Hisingen, till tidningen.
Men när GP kontaktar mannens tidigare arbetsgivare säger man att man inte har lämnat några referenser. Och eftersom Göteborg stads förvaltningar enligt dataskyddsförordningen (GDPR) inte får spara vissa uppgifter en längre tid går det inte att ta reda på vem som lämnat uppgifterna.
Den förre arbetsgivaren kräver över 75 000 kronor i skadestånd av mannen. Rättegångsförhandlingar har hållits, men domen har ännu inte fallit och mannen nekar till brott. Han är tills vidare avstängd från sitt nuvarande arbete.

DO efter anklagelser om antisemitism på Karolinska: ”Behöver titta på det här”

Karolinska universitetssjukhuset ska senast den tredje januari ha svarat Diskrimineringsombudsmannen om vilka slutsatser de har dragit om den anmälda antisemitismen. ”Jag hoppas att DO gör ett grundligt arbete i frågan”, säger en av de utsatta läkarnas advokat Sebastian Scheiman.
Diskrimineringsombudsmannen, DO, inledde nyligen en tillsyn av Karolinska universitetssjukhuset i Solna efter att flera judiska läkare i Aftonbladet vittnat om trakasserier och upplevd antisemitism på en av klinikerna. En överläkare har dessutom publicerat flera inlägg på Facebook som klassats som antisemitiska.
I dag arbetar bara en judisk läkare kvar på kliniken, enligt Aftonbladet.
– Vi behöver titta på det här och göra vår bedömning. När vi får den här typen av uppgifter till oss så är vi intresserade av vad Karolinska har gjort, säger Peter Wråke, enhetschef för rättsenhet arbetsliv på DO.
Karolinska kritiseras för att ha agerat för långsamt
Den utpekade överläkaren tog i november en timeout från sin läkartjänst och enligt Aftonbladet har en enhetschef avgått. Sjukhuset tillsatte en extern utredning av anklagelserna men har fått kritik för att ha agerat för långsamt.
– Ingen ska utsättas för diskriminering eller trakasserier på Karolinska. Vi har tydliga riktlinjer och en tydlig värdegrund och det är både chefers och medarbetares uppdrag att följa dessa. Det är ett ansvar vi har var och en mot våra patienter och mot varandra, säger tillförordnade sjukhusdirektören Annika Tibell i ett pressmeddelande.
Hon skriver att ambitionen är att ingen medarbetare ska uppleva trakasserier och att Karolinska ska ”förstärka det proaktiva värderingsarbetet”.
”Bra med ytterligare en oberoende bedömning”, skriver Karolinska universitetssjukhusets läkarförening på Facebook.
Advokaten: ”Tråkigt att DO är tvungna att göra en tillsyn”
DO ska kontrollera om sjukhuset ”uppfyllt sin utrednings- och åtgärdsskyldighet” enligt diskrimineringslagen. Sjukhusledningen ska senast den 12 december svara på hur de utrett de anmälningar som inkommit och har till den tredje januari fått anstånd med att svara på frågan om vilka slutsatser man har dragit om de anmälda trakasserierna.
– Jag tycker att det är bra att det sker en extern granskning utöver KS:s egen internutredning. Det är också tråkigt att DO är tvungna att göra en tillsyn, vi hoppades att KS skulle ta sitt arbetsgivaransvar på ett mer seriöst och professionellt sätt än vad man inledningsvis gjorde. Hade KS gjort så hade DO förmodligen inte behövt göra någon tillsyn, säger en av de utsatta läkarnas advokat Sebastian Scheiman.

Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

لسرعة التواصل معنا ارسل ايميل لنا ..اضغط هنا

....المزيد هذه الأخبار وعشرات الأخبار الأخري تجدونها على موقع صوت السويد من ستوكهولم  

ضع ايميلك هنا:

Delivered by FeedBurner