صوت السويد

Sveriges Nyheter idag 7/12/2018

ستوكهولم - صوت السويد/

Sveriges Nyheter:

Evakuering efter bombhot mot CNN

Ett bombhot bröt CNN:s direktsändningar och utlöste evakuering av Time Warner Center på Manhattan i New York. Men efter att ha genomsökt byggnaden utropade polisen faran över.
Enligt samtalet skulle fem bomber ha placerats i byggnaden, som därför tömdes helt vid 23-tiden lokal tid på torsdagen. CNN:s livesända nyheter bröts för en stund. I stället sändes bandat material, tills man kom i gång igen och kunde sända direkt ute på gatan om bombhotet.
Efter någon timme meddelade polisen att man inte hittat några bomber, och att hotet därmed var falskt.

لمشاهدة جميع فيديوهات السويد الهامة والجديدة على يوتيوب اضغط هنا

Det här innebär det nya rökförbudet

Efter många om och men verkar det nu som att det är bestämt. Rökning förbjuds på vissa allmänna platser, såsom uteserveringar, från och med 1 juli 2019. Det här innebär beslutet.
Förslaget om förbud mot rökning på allmänna platser utomhus lades fram av regeringen och nu har riksdagens socialutskott ställt sig bakom förslaget.
Var får man inte röka någonstans?
På vissa allmänna platser. Det inkluderar bland annat uteserveringar, lekplatser, tågperronger, busshållplatser och idrottsplatser.
Gäller det bara vanliga cigaretter?
Nej. Förutom vanliga cigaretter kommer det även förbjudas att röka så kallade e-cigaretter och andra tobaksprodukter på vissa allmänna platser.
Varför förbjuds det?
Regeringen vill minska svenskarnas bruk av tobak för att nå målet om ett rökfritt samhälle till 2025.
Kommer jag kunna köpa tobak varsomhelst?
Nej. Förutom ett förbud mot rökning på vissa allmänna platser finns det förslag om att den som vill sälja tobak måste ha tillstånd för detta.
Men hur blir det med snuset?
Ett av förslagen stoppades av utskottet. Det pratades om att förbjuda självbetjäning av snus. Men så blir det inte. Snusare kommer fortsätta få plocka och välja sin snusdosa själv.
Har riksdagen godkänt förslaget?
Nej, inte än. Men eftersom utskottet är överens innebär det att det kommer bli en majoritet för förslaget när det väl röstas om det i riksdagen 12 december. Frågan betraktas därför som avgjord.
När börjar förbudet gälla?
När genomröstningen är färdig så börjar de nya reglerna gälla 1 juli 2019

Skott mot bostad i Malmö

Skott har avlossats mot en bostad i Malmö, rapporterar SVT Nyheter Skåne.
– Ingen person ska ha skadats, säger polisens vakthavande befäl Mikael Lindh till SVT.
Händelsen rubriceras som försök till mord.

Nya larmsiffror: Koldioxidutsläppen ökar med över två procent 2018

Världens koldioxidutsläpp kommer att öka med över två procent 2018. Det slår ett 70-tal forskare larm om i en ny internationell rapport. “Det kan innebära fruktansvärda katastrofer för många människor,” säger Erik Pihl på organisationen Future Earth.
Koldioxidutsläppen världen över från fossila bränslen och industrin ökar i en snabbare takt än tidigare. Det visar nya siffror från rapporten the Global Carbon Project som släpptes på onsdagskvällen.
Under 00-talet ökade världens koldioxidutsläpp med över tre procent per år, enligt tidigare siffror från samma rapportserie. Men sedan 2010 har de siffrorna mattats av. Mellan 2014 och 2016 låg utvecklingen relativt plan med bara en svag uppgång. Men 2017 hände något. Plötsligt ökade utsläppen igen, med 1,6 procent.
Väldigt allvarligt eftersom vi vet att vi ska gå åt andra hållet
Nu har den ökningen blivit ännu större, och beräknas bli 2,7 procent 2018.
– Förra året började det gå upp och 2018 har det gått upp mycket. Minst två procent, men det kan vara uppemot fyra. Det är väldigt allvarligt eftersom vi vet att vi ska gå åt andra hållet, säger Erik Pihl, klimatanalytiker på det globala forskningsnätverket Future Earth.
Samtidigt som de förnybara energikällorna byggts ut världen över har även användandet av olja, gas och kol ökat hos flera tongivande länder.
Kina använder mer kolkraft
Bara Kina står ensamma för 27 procent av de globala utsläppen och enligt de nya siffrorna för 2018 ser de ut att öka sina utsläpp med 4,7 procent till en ny rekordnivå.
– En stor orsak till ökningen är att Kina tidigare har haft en stor nedgång när det gäller användandet av kolkraft. Men nu har de börjat elda på med mer kol igen, säger Erik Pihl.
Även Indien har en uppgående ekonomi, vilket samtidigt har bidragit till att landet beräknas öka sina koldioxidutsläpp med 6,3 procent under 2018.
– Det är en kraftig ökning. Nästan hälften av energin i Indien är förnyelsebar energi. Men det hjälper inte när man samtidigt bygger så mycket kolkraft, säger Erik Pihl.
I USA, som står för 15 procent av de globala utsläppen, har man haft en långtgående trend där man har fasat ut kolkraften och bytt ut den mot naturgas och förnyelsebara bränslen. Men trots det beräknas utsläppen under 2018 öka med 2,5 procent.
– USA har ökat stort när det gäller gas och olja, mycket på grund av en kall vinter och en varm sommar i år, säger Erik Pihl på Future Earth.
”Ser det inte ut som att vi får den nedgång vi behöver”
Inom EU beräknas dock en mindre minskning av koldioxidutsläppen ha skett 2018, på 0,7 procent.
Sverige finns med i rapporten som ett av 19 länder som tillsammans står för 20 procent av de globala utsläppen, och där man har lyckats få ned utsläppen utan att BNP utvecklas negativt det senaste decenniet. Men tittar man på siffror från tidigare i år ser det dystrare ut.
– De två första kvartalen 2018 ser vi en liten uppgång i utsläppen jämfört med samma kvartal 2017. Så tyvärr ser det inte ut som att vi får den nedgång vi behöver i år, säger Erik Pihl.
Redan vid 1,5 graders uppvärmning förlorar vi minst 70 procent av jordens korallrev. Vid två grader förlorar vi alla korallrev.
Den här veckan hålls FN:s klimatmöte i polska Katowice. Förhandlingarna handlar om hur Parisavtalet ska förverkligas. I Parisavtalet lovar länderna att sträva mot att den globala uppvärmningen ska hållas under 2 grader, med sikte på 1,5 grader.
Kan snart inte möta 1,5-gradersmålet
En halv grad som ha avgörande skillnad för klimatet. Och om de höga nivåerna av koldioxidutsläpp fortsätter kan det få ödesdigra konsekvenser, enligt Erik Pihl.
– Det handlar om omfattande torka, översvämningar, extremväder, enorma skogsbränder… Redan vid 1,5 graders uppvärmning förlorar vi minst 70 procent av jordens korallrev. Vid två grader förlorar vi alla korallrev. Om utsläppen fortsätter på det här sättet kommer vi inom fem-tio år inte längre kunna möta 1,5-gradersmålet, säger Erik Pihl.
Erik Pihl trycker på att alla aktörer nu måste göra sitt, inte bara världens länder utan även delstater, städer, företag och privatpersoner.
– Det handlar inte längre om att göra småsaker i sin vardag. Nu måste vi alla göra allt vi kan. Det behöver gå fort, säger han.

Så stora beräknas utsläppen bli 2018
Kina: 10,3 miljarder ton Förändring under 2018: + 4,7 procent (
+ 2.0 procent till + 7.4 procent)
USA: 5,4 miljarder ton Förändring under 2018: + 2,5 procent (+
0.5 procent till + 4.5 procent)
EU: 3,5 miljarder ton Förändring under 2018: – 0,7 procent (
– 2.6 procent till + 1.3 procent)
Indien: 2,7 miljarder ton Förändring under 2018: + 6,3 procent (+ 4,3 procent till + 8,3 procent)
Källa: The Global Carbon Project 2018. Siffran avser koldioxidutsläpp angett i miljarder ton. Procentsiffran inom parantes är den utsläppssiffra som en slutlig sammanräkning potentiellt skulle kunna landa på inklusive felmarginal eftersom 2018 inte är slut än och en del siffror är preliminära.
Erik Pihls bästa tips – det kan du göra för klimatet
– Att tänka på klimatet är lite som träning, de flesta vet vad de ska göra men ändå blir det inte alltid av. Fundera över hur du kan få in det i din vardag, och påverka andra att ställa om sin livsstil de också.
– Är du en person som flyger mycket så kanske du kan ta färre resor över längre tid. Du kanske kan flyga en gång per år i stället för fyra gånger per år, och stanna längre när du väl är borta. Eller helt enkelt byta ut flygresan mot tåg.
– Om du åker mycket bil kan du försöka samåka eller cykla.
– Att dra ner på köttätandet ger stor positiv påverkan på miljön.
– Se över om de produkter du använder innehåller palmolja, vars odlingar kan göra att regnskog skövlas.
– Se över hur energiförbrukningen i ditt boende ser ut, speciellt om du har en oljepanna.
Om rapporten Global Carbon Budget
– Forskningsinitiativet Global Carbon Project tar sedan 2005 årligen fram siffror på världens koldioxidutsläpp från fossila bränslen i rapporten Global Carbon Budget.
– Rapporten tas fram av 76 forskare vid 57 forskningsinstitut i 15 länder världen över.
– Global Carbon Project ingår som ett forskningsprojekt under det globala forskningsnätverket Future Earth.

Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Editor
Barbara Kidmman
Barbara.Kidmman@outlook.com

لسرعة التواصل معنا ارسل ايميل لنا ..اضغط هنا

....المزيد هذه الأخبار وعشرات الأخبار الأخري تجدونها على موقع صوت السويد من ستوكهولم  

ضع ايميلك هنا:

Delivered by FeedBurner

error: Content is protected !!