صوت السويد

Sveriges Nyheter idag 6/12/2018

ستوكهولم - صوت السويد/

Sveriges Nyheter:

Lågstadieelever hittade vapen vid skola

En grupp elever i lågstadieåldern hittade på måndagen en pistol inpackad i plast och tyg utanför en skolbyggnad i centrala Uppsala, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.
Polisen kallades dit och bedömde vapnet som äkta. Det ska nu undersökas närmare av polisens tekniker.
– Replikor är i dag mycket lika riktiga vapen. Jättesvårbedömt. Om teknikerna gör bedömningen att det rör sig om ett riktigt vapen så är rubriceringen brott mot vapenlagen, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid polisregion mitt, till SVT.
Rektorn kommer att göra en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket efter händelsen och personalen på skolan ska utbildas om hot- och våldssituationer.

لمشاهدة جميع فيديوهات السويد الهامة والجديدة على يوتيوب اضغط هنا

Skott avlossade mot bil i Märsta

En man i 20-årsåldern är förd till sjukhus efter att skott avlossats mot bilen han körde i Märsta under natten, skriver Aftonbladet.
– Bilen blev beskjuten på en väg under färd. Flera skott har träffat bilen, men inte föraren, säger Mats Almquist, vakthavande befäl vid polisregion Stockholm, till tidningen
Mannen träffades inte av skotten men slog i huvudet när han sedan kraschade med bilen.
Larmet om händelsen kom klockan 02.40.
Brottsplatsen är avspärrad och händelsen utreds som försök till mord. Ingen är tidigt på morgonen gripen.

De hjälper kvinnor som könsstympats: “De är tacksamma och nöjda”

Kvinnor och flickor som har upplevt könsstympning kan få en rad olika besvär. Det kan vara svåra allt från urinvägsbesvär till minskad sexlust. – Vi har cirka 250 besök per år för närvarande, säger Cecilia Berger, biträdande överläkare vid Amelmottagningen i Stockholm.
Amelmottagningen i Stockholm startades 2003 och vänder sig till kvinnor som upplevt könsstympning. Mottagningen erbjuder både psykosocialt stöd och kirurgisk vård. Ordet ”amel” är arabiska och betyder hopp.
250 besök per år
Enligt Cecilia Berger som är biträdande överläkare vid Amelmottagningen, söker ungefär hälften av kvinnorna sig dit på egen hand, den andra hälften via remisser från bland annat ungdomsmottagningar och vårdcentraler.
– Vi har cirka 250 besök per år för närvarande och de ökar i takt med att kunskapen om könsstympning ökar hos yrkesverksamma som möter dessa flickor och kvinnor, säger hon.
Några av de besvären flickor och kvinnor söker sig till mottagningen för är svåra menssmärtor, urinbesvär och att det gör ont eller att svårt att ha samlag.
– En tredjedel av de som kommer hit genomgår någon form av operativt ingrepp. Vanligast är öppningsoperation. Då öppnar vi hudbryggan som försnävar slidöppningen. Det kan bli aktuellt under en graviditet för att möjliggöra en förlossning, säger Cecilia Berger.
Behövs mer forskning
Vid den rekonstruktiva plastikkirurgin på Karolinsk sjukhuset forskar man bland annat kring om det går att rekonstruera klitoris för att ge ökad livskvalité.
– Detta ingrepp är ganska ungt. De behövs mer forskning och det är det vi håller på med. Vi måste se om rekonstruktion är säker för patienter och att de inte finns för höga komplikationsrisker och att ingreppet verkligen ger effekt. Man behöver följa patienterna under en längre tid, säger Hannes Sigurjónsson, biträdande överläkare vid enheten för rekonstruktiv plastikkirurgi.
Projektet startades i början på 2015. Hannes Sigurjónsson uppskattar att de fått cirka 50 remisser sedan de startade.
– Vi får remisser från kvinnokliniker runtom i landet. Just det här är en avancerad rekonstruktiv operation och det är inte alla som behöver den, säger han.
Men av de som har fått hjälp med rekonstruktion och andra operationer är många nöjda, berättar Hannes Sigurjónsson.
– Vi har fått bra feedback från patienterna. De är tacksamma och nöjda. De nämner ofta att de känner sig hela och att de återhämtat nått som tagits ifrån dem.
Inte bara fysiskt
Men det är inte bara de fysiska besvären som behöver tas upp, utan även psykiska och sexuella som kan ha uppstått på grund av skam, tabun, trauman, relationsproblem eller låg självkänsla och kroppskännedom.
– Det kan vara psykosocialt behandlingsarbete och rådgivande samtal men besöken ägnas också åt information om vulvas anatomi, klitoris, sexuell njutning och onani, säger Cecilia Berger.
Länsstyrelsen har haft i uppdrag att ta fram information till utsatta och vårdpersonal och kunskapen ökar. Men, det finns mycket kvar att göra.
– Våld mot kvinnor och kvinnokroppen sker överallt i världen och samhället. Vi måste arbeta för och kämpa övergripande med jämställdhetsfrågor. Men det är svårt, då det grundar sig i rådande patriarkala strukturer och en kyskhetsnorm med viljan att kontrollera kvinnan och hennes sexualitet, säger Cecilia Berger.
Här kan du söka hjälp om du har blivit eller riskerar att bli könsstympad:
Amelmottagningen, Södersjukhuset, Stockholm
Origo resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld, Stockholm
BRIS: Tel. 116 111
Socialtjänsten: www.socialstyrelsen.se/socialtjanst
Polisen: Tel. 114 14 om akut 112
UMO: www.umo.se
RFSL/ RFSU: www.rfsu.se www.rfsl.se
Du kan även gå till din närmaste ungdomsmottagning, vårdcentral eller skolsköterska.

Män häktade för att ha tagit sig in på Musköbasen

De två män som varit anhållna för intrång på Muskö örlogsbas har häktats på sannolika skäl misstänkta för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. De misstänks flera gånger ha försökt komma in på basen.
De två männen, en 33-årig brittisk och en 32-årig belgare, häktades vid en förhandling i Södertörns tingsrätt på onsdagseftermiddagen.
Båda misstänks på sannolika skäl – den högre misstankegraden – för otillbörligt tillträde till skyddsobjekt, som kan leda till böter eller fängelse i maximalt två år.
”Männen har vid mer än ett tillfälle under perioden 30 november – 2 december gjort intrång på Musköbasen i Stockholms södra skärgård”, står det i åklagarmyndighetens pressmeddelande.
Ska vara intresserade av bunkrar
De upptäcktes vid 01-tiden natten mot på söndagen av skyddsvakter inne på basen och omhändertogs i enlighet med bestämmelserna i skyddslagen. I samband med omhändertagandet avlossades varningsskott.
Parterna vid häktningsförhandlingen var belagda med yppandeförbud, så ingen ytterligare information har lämnas ut för tillfället. Enligt Dagens Nyheter ska männen ha sagt att de varit intresserade av bunkrar och trott att Musköbasen var nedlagd.
Åtal ska vara väckt senast den 19 december.

Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Editor
Barbara Kidmman
Barbara.Kidmman@outlook.com

لسرعة التواصل معنا ارسل ايميل لنا ..اضغط هنا

....المزيد هذه الأخبار وعشرات الأخبار الأخري تجدونها على موقع صوت السويد من ستوكهولم  

ضع ايميلك هنا:

Delivered by FeedBurner

error: Content is protected !!