Sveriges Nyheter idag 2/12/2018

شعار صوت السويد
شعار صوت السويد
ستوكهولم - صوت السويد/

Sveriges Nyheter:

G20 överens om WTO efter rörigt möte

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

G20-länderna har avslutat toppmötet och kommit överens om att reformera Världshandelsorganisationen WTO. I överenskommelsen finns även ett löfte om att ta tag i flyktingsituationen.
Mötet överskuggades till stor del av de spända relationerna mellan flera av länderna. Donald Trump ställde exempelvis in ett planerat möte med Vladimir Putin efter Rysslands agerande mot Ukraina i Azovska sjön. Även närvaron av den saudiske kronprinsen Mohammed Bin Salman skapade kontroverser. Många av världsledarna satte press på prinsen till följd av mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Putin verkade däremot närmast lycklig över att se sin OPEC-kollega på plats och hälsade uppsluppet med när de två sågs.

Lastbilsförare omkom i singelolycka

En person har omkommit i en allvarlig singelolycka på länsväg 395 utanför Pajala.
Lastbilen välte fullastad med järnmalm i mycket halt väglag.
– Vi fick gräva oss fram till chauffören. Det var mycket halt på platsen och lastbilen ligger upp och ned, sade Frida Klarin, inre befäl hos räddningstjänsten, till NSD under morgonen.
Platsen för olyckan är avspärrad och teknisk undersökning genomförs. En förundersökning om vållande till annans död eller brott mot arbetsmiljölagen har inletts.

Dålig status för kustfisk i halva Östersjön

Endast hälften av Östersjön uppnår god status vad gäller kustfiskens tillstånd. Det visar Östersjöländernas första stora gemensamma undersökning.
– Tyvärr följs många av de åtgärder som tas inte upp, säger forskaren Jens Olsson.
Bakom den nya rapporten står Helsingforskommissionen, även kallad Helcom, som består av Östersjöns strandstater – Sverige, Finland, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Ryssland, Polen och Tyskland.
Kommissionen har i uppgift att värna miljön i Östersjön, och har nu gjort en gemensam bedömning av kustfiskens status.
– Det är första gången vi gör en så här omfattande kartläggning. Därför är det svårt att säga huruvida det blivit bättre eller sämre de senaste åren, säger Jens Olsson, forskare på Institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Enligt rapporten når endast hälften av Östersjön upp till så kallad god status.
– God status betyder att man anser att bestånden är på en långsiktigt hållbar nivå, och att de kommer finnas kvar inom en överskådlig framtid, säger Olsson.
Generellt är statusen bättre i Östersjöns norra delar än i de sydliga. Övergödning, klimat, fiske och exploatering av livsmiljöer påverkar fiskens villkor, liksom samspelet mellan olika arter.
Olika områden drabbas på olika sätt – vissa lider av överfiske, andra av för hög näringstäthet.
Inte bara minskning av fiskbestånd är ett problem – exempelvis är mörtens täthet för hög i Östersjöns norra delar, enligt rapporten.
TT: Hur ska problemen åtgärdas?
– Det finns åtgärder att ta till, vilket redan görs. Man kan förbjuda eller reglera fiske eller fiskeredskap i ett visst område, skydda livsmiljöer och minska exploateringen av kustområdena, säger Jens Olsson och fortsätter:
– Tyvärr följs många av de åtgärder som tas inte upp. Vi föreslår att man fokuserar på utvärderingen av vidtagna åtgärder, för att avgöra om de har en positiv effekt.

Snooza din e-post – och fixa en renare inkorg

Hur ofta tänker du ta hand om ett meddelande senare, för att sedan glömma det helt? Testa att snooza det i stället! Så här gör du i Gmail.
Det engelska ordet snooze betyder ungefär att slumra eller halvsova, men vi har lärt oss att använda det om knappen på väckarklockan som pausar larmet valt antal minuter, varefter det ringer igen. Allt för att få sova lite till…
Funktionen har sedan följt med till mobiltelefoner och annan utrustning som vi använder för att vakna. I teknikvärlden innebär snoozning i grund och botten att överföra en varning eller ett larm till ett senare tillfälle och det kan tillämpas på mycket.
Till exempel har Gmail infört en snoozefunktion som innebär att du kan skjuta upp ett meddelande för att ta hand om det senare. Den stoppar inte alla meddelanden, vilket kanske vore mer riktig snooze, men ganska opraktiskt. I stället kan du dölja specifika meddelanden och få tillbaka dem vid en tid som du själv väljer.
Det här är betydligt bättre än att du själv ska tänka att det där tar jag hand om senare. Risken är antagligen stor att du i så fall bara glömmer meddelandet när det halkar längre och längre ned i inkorgen.

Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

....المزيد هذه الأخبار وعشرات الأخبار الأخري تجدونها على موقع صوت السويد من ستوكهولم  

ضع ايميلك هنا:

Delivered by FeedBurner

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .

اضغط هنا للعودة للصفحة الرئيسية

You may also like...

error: Content is protected !!