Sveriges Nyheter idag 28/11/2018

شعار صوت السويد
شعار صوت السويد
ستوكهولم - صوت السويد/

Sveriges Nyheter:

“Blockpolitiken har nått vägs ände”

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Blockpolitiken har nått vägs ände i Malmö.

Så förklarar Liberalernas ordförande beslutet att tillsammans med Socialdemokraterna styra Malmö.

– Malmöalliansen vann inte valet. Malmöalliansen fick inte ens representation i kommunfullmäktige, säger Roko Kursar, L-ordförande i Malmö och syftar på att KD inte lyckades få något mandat.

Hans forna allianskollegor i Malmö uttrycker stor besvikelse över Liberalernas vägval. Torbjörn Tegnhammar (M) kallar det “ett episkt svek mot alla liberala väljare”.

Roko Kursar tar i stället fasta på möjligheten att påverka Malmö i en liberal riktning.

Det sockrade budet från Socialdemokraterna sägs innebära att Liberalerna kommer att få igenom mer än hälften av punkterna i partiets lokala löfteslista inför valet, men vilka frågor det är vill varken han eller socialdemokratiska kommunstyrelseordföranden Katrin Stjernfeldt Jammeh precisera ännu.

Liberalerna får också fyra av de tio kommunalrådsposterna.

– Vår utgångspunkt är att Malmö befinner sig i den situation som vi gör. Det är stormigt, det är blåsigt, säger Roko Kursar, som hävdar att det handlar om att ta ansvar för staden.

– Vår utgångspunkt är att ha en gemensam linje i samtliga frågor.

Men han understryker att det kan bli vissa frågor som man “kommer överens om att man inte kommit överens om”.

Om Malmömodellen kan bli något att ta efter på nationell nivå vill han helst inte kommentera.

Katrin Stjernfeldt Jammeh konstaterar att förutsättningarna delvis är annorlunda på nationell nivå.

– Men jag är alldeles säker på att Stefan Löfven är beredd på att jobba blocköverskridande och han kommer att klara det alldeles utmärkt.

Hon tycker att Centerns kravlista till Löfven kan ses som ett steg mot att börja diskutera sakpolitik i ett väldigt låst läge.

– Sedan är det väl aldrig optimalt att gå fram med en kravlista som är väldigt ultimativ om man verkligen vill nå en framgång. Men det ger ändå gott hopp om att man faktiskt sätter sig och för en diskussion som leder framåt.

Stängd rättegång om mordet på hemlös man

Pojkarna som misstänks för att ha mördat en hemlös man i Huskvarna agerade, enligt vad åklagaren uppgav när rättegången inleddes, i samförstånd. Eftersom de misstänkta är så unga sker förhandlingarna bakom stängda dörrar.

Rättegången i Jönköpings tingsrätt ska försöka klarlägga vad som hände kvällen den 7 augusti, då en hemlös man dog i Smedbyparken i Huskvarna. I fokus står två tonåringar, en 16-åring och en 14-åring.

Åklagaren Linda Schön inledde med att läsa upp åtalet. Hon anser att 16-åringen och 14-åringen tillsammans och i samförstånd dödat den hemlöse mannen med sparkar och tillhyggen. 16-åringen åtalas för mord alternativt synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Mot 14-åringen, som på grund av sin ålder inte kan dömas till något straff, sker en så kallad bevistalan. Både 16-åringen och 14-åringen nekar till att ha mördat den hemlöse mannen.

Efter inledningen beslutade rätten, på försvararnas begäran, att fortsättningen av förhandlingarna ska ske bakom stängda dörrar. Allmänhet och medier fick därmed lämna rättssalen.

– Både jag och den andra medtilltalades advokat har begärt det med tanke på att de är så unga och att det rör sig om ett så allvarligt brott. Då är det ett standardförfarande, säger 14-åringens advokat Martin Cullberg till TT.

I bevistalan har 14-åringen möjlighet att ge sin bild av det som hänt. Hela processen, även mot 16-åringen, bedrivas på ett lite annat sätt än om det var en vuxen misstänkt. Man tar hänsyn till att det är barn inblandade. Och när man har barnmål är det också domare som är särskilt utbildade för den typen av ärenden,

Förhandlingarna i rätten, uppmärksamheten och det som skett gör att pojkarna är under stor press.

– Min klient mår inte alls bra. Han mår dåligt över det som hänt. Han känner ånger. Han är pressad av det stora mediapådraget. Men samtidigt tycker han det är skönt att få den här saken prövad så han kan få gå vidare, säger Martin Cullberg.

14-åringen har i förhören medgett att han slagit mannen, men förnekar att det han gjort skulle ha kunnat orsaka mannens död.

– Det är en situation som inte har varit tänkt som särskilt allvarlig som sedan har eskalerat och blivit något helt annat än vad som var tänkt från början. Men klart är att man har trakasserat den här personen tidigare, säger Martin Cullberg.

16-åringen advokat Anders Tolke vill inte låta sig intervjuas av media. Men skriver i ett SMS till TT:

– Min huvudman förnekar såväl mord som synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. I övrigt har jag inga kommenterar.

Den första rättegångsdagen har följt den uppgjorda planen. Rätten har gått igenom yrkandena och sedan har åklagaren börjat med sin sakframställan, det vill säga beskrivningen av händelserna. Rättegången väntas pågå ytterligare fem förhandlingsdagar.

Det var på morgonen den 8 augusti som den hemlöse mannen hittades död i Smedbyparken. Polisen kallade händelsen för vållande till annans död. Men en vecka senare, efter obduktionen, ändrades rubriceringen till mord. Misstankarna kom tidigt att riktas mot de två pojkarna.

Mordet på mannen väckte förstämning i hela Huskvarna. Många hade sett och kände igen honom då han ofta satt utanför gallerian i centrum.

Falska Twitterföljare kan lura annonsörer

Falska konton på sociala medier riskerar att lura annonsörer att deras budskap når fler än vad det i själva verket gör.

Landets största twitterkonton har i snitt omkring 30 procent falska följare, enligt en granskning gjord av Sveriges Annonsörer.

Med hjälp av tjänsterna Twitteraudit och Fakers statuspeople har intresseorganisationen Sveriges Annonsörer granskat 300 av Sveriges största och mest inflytelserika konton. Enligt det första verktyget består i snitt 24,44 procent av deras följare av fejkkonton. Enligt det andra handlar det om 30 procent.

Resultatet skiljer sig dock mycket mellan de granskade användarna. I de extremaste fallen handlade det om 70-80 procent låtsasföljare.

– Att det var så mycket hade man ju inte trott eller hoppats på, säger Tero Merjamäki, kommunikationsansvarig på Sverige Annonsörer.

Han tycker att de som arbetar mot annonsörer har ett ansvar att rensa bort fejkkonton eftersom räckvidden är en viktig aspekt när annonsörer gör sin bedömning.

– Det är viktigt att det är riktiga människor annars kan man övervärdera eller undervärdera en kanal eller en influencer, säger han.

Exempelvis flingföretaget Kelloggs har just meddelat att man slutat betala för utrymme på sociala medier bara baserat på räckvidd, för att de inte vet vad som är fejk och inte, rapporterar branschmagasinet Digiday.

Merjamäki är dock medveten om att det kan finnas ett intresse av att se större ut än vad man är på sociala medier.

– Till exempel Donald Trump rasade när Twitter rensade ut mycket av hans fejkföljare, för det handlar ju om att man ska se ut att ha en väldigt stor räckvidd, säger Merjamäki.

Undersökningen kunde göras tack vare Twitters öppna stuktur men problemet är inte unikt. Men hur definierar man egentligen ett fejkkonto?

“Eftersom Twitter är öppet för många olika användare och profiler är det svårt att dra en tydlig gräns. Det finns exempelvis ett konto som är registrerat för Gud, är det riktigt eller fejk? Men, vi jobbar på att säkerställa att det är en riktig person bakom alla konton och exempelvis har vi en e-mail konfirmation av ens konto”, säger Twitters europeiska public policychef till Sveriges Annonsörer.

Även Emanuel Karlsten, journalist och ordförande i Medieakademien, tycker att bedömningen är svår.

– Vad är definitionen på någon som inte är riktig, är det att den är passiv, är det att den följer många utan att ha några följare själv? frågar han och berättar att han har flera vänner som aktivt använder Twitter för att läsa, men aldrig för att skriva.

Han tycker dock att frågan om fejkkonton och annonsörer är viktig och uppmanar företag att fokusera på engagemang snarare än räckvidd.

– Man måste vara medveten om att ha mycket följare inte är detsamma som att ha mycket makt eller stor räckvidd, för det kan man köpa eller fuska sig till. Det man behöver titta på är engagemang över tid. Det är snarare det som avgör hur intressant ett konto är.

Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Editor
Barbara Kidmman
Barbara.Kidmman@outlook.com
....المزيد هذه الأخبار وعشرات الأخبار الأخري تجدونها على موقع صوت السويد من ستوكهولم  

ضع ايميلك هنا:

Delivered by FeedBurner

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .

اضغط هنا للعودة للصفحة الرئيسية

You may also like...

error: Content is protected !!