Nytt – Här är åklagarnas nya drag mot fuskarna på högskoleprovet

شعار صوت السويد
شعار صوت السويد
ستوكهولم - صوت السويد/

Sveriges Nyheter:Två åklagare vill att straffet för den som fuskar på högskoleprovet ska bli betydligt hårdare än idag. 15 personer som misstänks för fusk åtalas nu för grovt brott, vilket kan ge upp till två års fängelse.

Fusket under högskoleproven har varit ett omtalat problem de senaste åren. Ett hundratal personer har avslöjats med att fuska, och ligor vars affärsidé har varit att sälja de rätta svaren har sprängts av polis.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Nu vill två åklagare ta hårdare tag mot fusket genom att införa strängare straff.

– Det är ju ett led i en allvarlig brottslighet, säger åklagaren Henrik Stiernblad till P3 Nyheter.

Under hösten 2016 gillrade Universitet- och högskolerådet en fälla. Genom att byta plats på olika svar kunde 50 personer pekas ut som fuskare, och hittills har ett tiotal av dem dömts.

Domarna har dock aldrig varit hårdare än ”osann försäkran”, vilket kan ge högst sex månaders fängelse. För lite, anser åklagarna, som hellre ser att brotten rubriceras som ett grovt brott med fängelse i upp till två år.

– Hela grejen med högskoleprovet är ju att man ska ha andra möjligheter att komma in på universitetet. Om det här i förlängningen får fortgå får det ju stora konsekvenser för om vi överhuvudtaget kan ha högskoleprov. Det är ju en samhällsfunktion som påverkas, säger Åklagaren Zilla Hirsch till P3 Nyheter.

Läs mer

Källa: Metro

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

....المزيد هذه الأخبار وعشرات الأخبار الأخري تجدونها على موقع صوت السويد من ستوكهولم  

ضع ايميلك هنا:

Delivered by FeedBurner

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .

اضغط هنا للعودة للصفحة الرئيسية

You may also like...

error: Content is protected !!