För dig som börjar etableringsprogrammet efter 1 januari

شعار صوت السويد
شعار صوت السويد

 

Sveriges Nyheter: Från och med 1 januari 2018 finns ett nytt etableringsprogram hos Arbetsförmedlingen som du kan bli beviljad om du är nyanländ. Det innebär att olika regler gäller för dig som påbörjat en etableringsplan före 1 januari och för dig som blir beviljad etableringsprogrammet efter 1 januari.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Om du går från etableringsplan till etableringsprogrammet
Om du går i en etableringsplan idag är du kvar i den planen till dess att den tar slut. De nuvarande reglerna för etableringsplanen gäller tiden ut. Om etableringsplanen tar slut och det blir aktuellt med en förlängning så beviljas du i så fall ett etableringsprogram av Arbetsförmedlingen.
Om du har etableringstillägg eller bostadsersättning måste du ansöka på nytt om du beviljas ett etableringsprogram efter din etableringsplan. Med de nya reglerna minskas inte ditt etableringstillägg eller din bostadsersättning om du är frånvarande från ditt program.

Ansök om etableringsersättning hos Försäkringskassan
Att ansöka om ersättning är inte samma sak som att lämna in en aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen, du måste göra båda delar för att få ersättning. E-tjänsten öppnar den 1 februari 2018.

Du får din ersättning den 26:e varje månad
Etableringsersättning betalas ut den 26:e varje månad. För att du ska kunna få din ersättning den 26:e måste Försäkringskassan få din ansökan senast den 7:e varje månad. Du ansöker om ersättning för en kalendermånad i taget. För att underlätta din utbetalning, glöm inte att anmäla ditt kontonummer till Försäkringskassan. Det gör du enklast genom att logga in på Mina sidor med hjälp av e-legitimation eller Mobilt BankId.
Du kan som mest få ersättning för en månad bakåt i tiden
Du kan som mest få ersättning för månaden före ansökningsmånaden. Det innebär att om du till exempel ska ansöka om ersättning för februari 2018 måste du ansöka senast mars 2018.

Du sjukanmäler dig till Arbetsförmedlingen
Du måste sjukanmäla dig till Arbetsförmedlingen första dagen du är sjukfrånvarande. Om du inte sjukanmäler dig första dagen så får du inga pengar för den tid du är sjukfrånvarande.
Om du har sjukanmält dig till Arbetsförmedlingen första sjukfrånvarodagen har du rätt till ersättning, med avdrag för karensdag.

Din ersättning minskas med din lön oavsett när på dygnet du arbetar
Om du arbetar en dag som du får etableringsersättning minskas din ersättning med din lön oavsett när på dygnet du arbetar. Tidigare har ersättningen bara minskats om arbetet sammanfallit med programtid. Om ditt program inte är på heltid minskas inte din ersättning med hela lönen. När du ansöker om ersättning ska du ange hur mycket du har arbetat och tjänat per dag. Läs mer

Källa:  TT Nyhetsbyrån

Läs mer om Sveriges flyktingkvot.

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .

اضغط هنا للعودة للصفحة الرئيسية

You may also like...

أضف تعليقاً

error: Content is protected !!