Regeringen chockhöjer bensinskatten

Dyrare bensin och slopad möjlighet till avdrag för läxhjälp

Regeringen höjer skatten på ungdomsjobben i två steg, med start i augusti i år. Samtidigt slopas möjligheten att göra rutavdrag för läxhjälp.

Nästa år blir det dessutom dyrare att tanka både bensin och diesel.

– Det handlar om att regeringen nu steg för steg tar ett fast grepp om statsfinanserna, säger Magdalena Andersson (S).

Vid en presskonferens på Rosenbad redogör finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) om hur regeringen tänker sig skatteuttaget framöver.

Rubriken för den kommande vårbudgeten har fått namnet “Ett Sverige som håller ihop”.

Skatten höjs i två steg

I den S/MP-budget som i höstas röstades ned i riksdagen föreslogs en höjning av arbetsgivaravgifterna för unga i två steg. Skattelättnaden till företagen som anställde unga var ett av Alliansregeringens främsta åtgärder för att få fler unga i jobb. S/MP ville dock också sänka skatten för pensionärer och trappa ned jobbskatteavdraget för alla som jobbar.

Att budgeten röstades ned till förmån för Alliansens förslag har dock förändrat förutsättningarna.

Nu återkommer alltså regeringen med förslaget om att slopa de nedsatta arbetsgivaravgifterna för unga. Det sker i två steg, med start i augusti i år.

– Det har visat sig vara en ineffektiv och dyr åtgärd för att skapa jobb, säger Andersson.

Slopade avdrag för läxhjälp

Annat som genomförs redan i år är att man slopar möjligheten att göra rutavdrag för läxhjälp samt att man höjer skatten på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer.

Årets skatteförändringar ska ge ett tillskott i statskassan med drygt fem miljarder.

Det föreslås dock också en rad förändringar för resten av mandatperioden, vilket ska ge ungefär 18 miljarder. Pengarna ska bland annat tas in på halverat tak på rutavdraget för personer som inte fyllt 65 år.

Även rotavdraget förändras, subventionen för hemmarenoveringar sänks från 50 till 30 procent.

– Det är kostnader som skenar, säger Per Bolund och menade att ökningen för rot bara för i år belastar statskassan med två miljarder kronor.

Dyrare att köra bil

Nästa år höjs dessutom energiskatten på bensin med 44 öre per liter och på diesel med 48 öre per liter – plus moms.

– Regeringen har med ett förslag på att skatten på bensin och diesel ska höjas från nästa år, säger Bolund.

Enligt ministern kommer det att belasta en familj med i genomsnitt maximalt 50 kronor per månad. Han slog också fast att bensinpriset trots höjningen ändå kommer vara lägre än tidigare år.

Den höjda kostnaden för att köra bil går på tvärsen med de besked som Socialdemokraterna gav före valet. Enligt Magdalena Andersson kan det förklaras med att verkligheten förändrats, bland annat att statsfinanserna ser sämre ut än vad man trodde samt ökade kostnader.

– Jag tror att svenska folket ser de problem vi har. Att vi måste ha en skola som fungerar, att unga måste få jobb, att vi kan få en järnväg som fungerar, säger Andersson.

Hur man tänker sig inkomstskatterna framöver ville Magdalena Andersson inte svara på på presskonferensen.

– Det kommer vi återkomma till, säger hon.

Däremot slog hon fast att regeringen fortsatt vill införa en bankskatt, men att den utformning man hade planerat för visat sig strida mot EU:s regler. Och därför måste förslaget jobbas om

Aftonbladet

You may also like...

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

 
error: Content is protected !!